‘t Theetuintje

Domeinnaam is te koop   Interesse??? Stuur een EMAIL

Informatie over Thee

 

 

 

 

 

 

Theezakjes en de Losse (echte) Thee

In de jaren 60 begon in Groot-Brittannië de markt voor thee zakjes te groeien, toen werd ongeveer 5 procent van alle thee met zakjes gezet. 
In 1965 was dat gebruik al gestegen tot 7 procent en in 1993 bestond 85 procent van de totale Britse theeconsumptie uit zakjes.
Ook in Nederland geeft men de voorkeur aan theezakjes, terwijl wereldwijd er een voorkeur is voor losse thee en wordt slechts 16 procent van de thee gezet met zakjes.

We kunnen de conclusie trekken dat in deze tijd de meeste mensen denken dat de snelheid van het thee zetten vereenvoudigd word door de thee zakjes.

Maar eenvoudig betekent niet automatisch sneller, zo zijn er tegenwoordig een heleboel hulp middelen om ook losse thee snel en gemakkelijk te zetten. Het voordeel van losse thee is dat de kwaliteit, het aroma, en de smaak vele malen beter en lekkerder is. De inhoud van theezakjes bestaat uit het afvalproduct van losse thee. Deze kleinere stukjes blad geven een sterker, sneller aftreksel en missen daardoor de subtiliteit en fijne kwaliteit van losse thee. Tevens kunnen theezakjes snel te veel looizuur afgeven waardoor de thee wrang van smaak wordt.
Wij nodigen u dan ook graag uit om losse thee te
proberen en zelf het verschil te beleven!

Voor- en nadelen van de theezakjes ten opzichte van de Losse (echte) Thee.

Voordeel:

Thee is sneller gezet

Nadelen:

Doordat ze een sneller aftreksel geven,missen ze  de subtiliteit van losse thee.

De zakjes geven vaak te veel looizuur af, waardoor de thee wranger van smaak wordt en mensen eerder last van hun magen kunnen krijgen.

Losse thee blijft al gauw zo’n 2 jaar goed, terwijl een theezakje 4-6 maanden houdbaar is.

Thee getrokken met theezakjes, kunnen een papiersmaak afgeven aan het water.

 

Zuiver zacht mineraalwater voor de allerbeste thee!

Om een goed kopje thee te krijgen is niet alleen de kwaliteit van thee, maar zeker ook die van het water zeer belangrijk. Wij adviseren losse thee in plaats van zakjes thee. Maar om met losse thee echt de allerbeste thee te krijgen, dan is de keuze van het water zeer belangrijk.

De Chinese theemeester Lu Yu (733-804 n Chr.) raadde al zuiver zacht water aan. Ons leidingwater is voor optimale bereiding van hoogwaardige thee niet geschikt. Het varieert in hardheid van plus minus 3-21 graden Dh. Bron en mineraalwater bevatten meestal ook te veel mineralen. (Als ook Barleduc.) Er zijn echter uitzonderingen zoals het bekende bronwater Spa Reine uit de Ardennen. Met een hardheid van minder dan 0,5 graden Dh, kan dit als zeer zacht omschreven worden. Eigenlijk zou u het eens moeten testen. Zet dezelfde thee met leidingwater en Spa Reine. U zult het verschil duidelijk zien, ruiken en proeven! Het bekende filmlaagje zult u niet aantreffen op de thee die gezet is met Spa. Deze test zult u versteld doen staan. Bergamot neutraliseert voor een groot gedeelte de hardheid van het water.Standbeeld van Lu Yu