Ďt Theetuintje

Domeinnaam is te koop†† Interesse??? Stuur een EMAIL

Informatie over Thee

 

 

 

 

 

De Theeplant.

 

De thee plant is een groen blijvende plant. De officiŽle naam is Thea Sinensis en stamt af uit de familie van de Camellia. Er zijn drie soorten die nauw verwant aan elkaar zijn. Namelijk de thee uit China, Cambodja en uit Assam. De Chinese soort kan zoín 3 tot 5 meter hoog en 100 jaar oud worden. De soort uit Assam kan 15 tot 20 meter hoog worden, produceert blaadjes die 15 tot 35 cm lang zijn en blijft zoín 40 jaar produceren. Dit in tegenstelling tot de plant uit China, welke blaadjes produceert die 5 cm lang zijn. De soort uit Cambodja wordt vooral gebruikt voor het kweken van kruisingen.

De kwaliteit en smaak van thee is, net als bij wijn, afhankelijk van vele bijkomende factoren als klimaat, grond, hoogte van groei, het weer, de wijze van pluk (machinaal of met de hand), het verpakken, transporteren en opslaan.

camelia sinensis

Camellia sinensis (Bron: Koffie en Thee informatie Bureau)

 

Theeplanten werden voorheen uit zaadjes gekweekt, maar tegenwoordig uit stekjes. Deze stekjes worden in een kwekerij gezet en na ongeveer zes maanden worden de plantjes overgezet naar de plantage. De plant heeft dan een hoogte van 15 Ė 20 cm. De kleine struik krijgt 1 Ĺ m2 grond. De eerst volgende twee jaar, wordt de plant met rust gelaten en dus niet geplukt of gesnoeid. Na deze twee jaar hebben ze een hoogte bereikt van 1,5 tot 2 meter. Op dit punt worden ze gesnoeid tot 30 cm. Vervolgens mogen de planten verder groeien en worden bijgesnoeid tot een hoogte van 1 meter. Na 3 tot 5 jaar is de plant geschikt om gebruikt te worden voor de commerciŽle pluk. De blaadjes worden geplukt als de nieuwe loten beginnen te groeien. In principe wordt de thee met de hand geplukt. Er zijn gebieden waar dit machinaal gaat, maar de kwaliteit is merkbaar minder.

 

19960816-19 Cameron Highlands BOH theeplantage.jpg (371968 bytes)

Een theeplantage (Bron: Koffie en Thee informatie Bureau)

 

De Bewerking van Thee

Zwarte thee, witte thee, oolong of groene thee, ze zijn allemaal afkomstig van dezelfde planten soort. De bewerking ervan maakt dat het een bepaalde theesoort wordt.

We zullen de zes belangrijkste theesoorten nader beschrijven.

 

Zwarte Thee

Veel mensen denken dat groene thee van een andere plant afkomstig is dan zwarte thee. In werkelijkheid komt het van dezelfde plant, alleen de bewerking is anders. Zwarte thee is ontstaan ongeveer in de 14e eeuw. Men ging de groene thee eerst in de lucht fermenteren en vervolgens branden. De thee was nu beter geconserveerd en kon makkelijker getransporteerd worden naar Europa. De methodes voor het verkrijgen van zwarte thee verschild per gebied, maar hoofdzakelijk omvat het proces vier basis onderdelen: verflensen (over een rooster spreiden en laten drogen), rollen, fermenteren en vuren. Na het verflensen en rollen van de blaadjes worden ze vier tot vijf uur in een koele ruimte gespreid om zuurstof op te nemen. De blaadjes oxideren (fermenteren)† in dit proces en verkleuren hier in koperrood. Hierna worden ze gevuurd om rotting tegen te gaan en krijgen ze de zwarte kleur.

Verflensen (Bron: Koffie en Thee informatie Bureau)

Groene Thee

Groene thee wordt ook wel ongefermenteerde thee genoemd. De versgeplukte bladeren worden eerst verflenst en vervolgens verhit om de fermentatie (oxidatie) tegen te gaan. In China worden de theeblaadjes in een dunne laag uitgespreid en blootgesteld aan twee uur zonlicht of warme lucht. Daarna worden de blaadjes met kleine hoeveelheden tegelijk in hete pannen gelegd en met de hand snel omgeschept. (Vuren). (In sommige gebieden worden ze gestoomd.) Hierdoor verdamt het natuurlijke vocht. Na ongeveer vijf minuten worden de zacht geworden blaadjes op tafels tot bolletjes gerold. Vervolgens gaat het weer in hete pannen en worden ze snel omgeschud. Hierna worden ze gedroogd en zijn ze na het zeven geschikt voor transport.

Japanse groene thee heeft een andere bewerkingsproces en daardoor ook een andere smaak dan Chinese groene thee. In Japan worden de geplukte blaadjes snel gestoomd. Ze worden vervolgens gekoeld en regelmatig gerold, gedraaid en gedroogd.

 

Rollen ††† (Bron: Koffie en Thee informatie Bureau)

 

Witte Thee

De productie van witte thee vindt op zeer beperkte schaal plaats in China en Sri Lanka. De nieuwe knoppen worden geplukt voordat ze open gaan, verflenst om het natuurlijke vocht te laten verdampen en dan gedroogd. De gekrulde knopjes hebben een zilverachtige kleur en geven een licht, strokleurig aftreksel. Door de zilverachtige kleur wordt deze thee ook wel witpunt genoemd.

 

 

Oolong

Oolong wordt ook wel halfgefermenteerde thee genoemd. Oolongs zijn bladtheeŽn en worden niet door middel van rollen gebroken. Er zijn verschillende soorten oolongs. De chinese Oolong wordt direct na het plukken verwerkt. Ze worden in het zonlicht verflenst, en daarna wisselend omgeschud en gedroogd. Na deze fermentatie- of oxidatieperiode van ongeveer 1,5 tot 2 uur vuren ze de thee. De Formosa Oolong wordt langer gefermenteerd en zien er daardoor zwarter uit dan de Chinese Oolong. Chinese Oolong geeft een licht oranjebruin aftreksel. De Formosa geeft een rijker en donkerder aftreksel.

 

Drogen (Bron: Koffie en Thee informatie Bureau)