‘t Theetuintje

Domeinnaam is te koop   Interesse??? Stuur een EMAIL

Informatie over Thee

 

 

 

 

 

 

 

Rooibos en Honeybush

Naast de bekende theeėn zijn er nog aantal andere soorten zoals honeybush, kruiden en rooibos thee. Ze worden als thee gedronken, maar ze zijn niet afkomstig van de theeplant,dus geen thee.

Rooibos (Aspalathus linearis) groeit in Zuid Afrika. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, wordt deze plant gekweekt voor de theeconsumptie in de westerse wereld. Daarvoor werd het al gebruikt door de plaatselijke bevolking, vanwege zijn heilzame werking. Ook de blaadjes van deze plant worden geplukt, gestampt en laat men oxideren.

Rooibosthee bevat zogenaamde anti-oxidanten.

Deze thee werkt stimulerend op de nieren, die daardoor beter overtollig vocht met afvalstoffen afdrijven.

De belasting van hart, bloedvaten en gewrichten wordt hierdoor verminderd.

Rooibos bevat geen cafeļne en heeft een laag gehalte looizuur (tannine) en het kan al voordat er een periode van 6 weken verstreken is, een duidelijke positieve verandering teweeg brengen. (Mits deze regelmatig gedronken wordt.)

Deze verandering is zowel fysiek als psychisch.

Je zal beter slapen, rustiger zijn, je beter kunnen concentreren (zonder dat er de oppeppende  stof cafeļne in zit) en dus productiever zijn, een gezondere maag en darmflora krijgen en door dit alles een algemeen gevoel van welbehagen ervaren. Bovendien zal je huid steviger en gezonder worden. Rooibosthee kan zonder beperkingen gedronken worden.

 

Honeybush is ook afkomstig van een plant die in Zuid Afrika groeit.

Honeybush (Cyclopia Intermedia) dankt zijn naam aan “Heuningbos”. Het heeft een honing achtige geur en smaak. Het blad van deze plant werd al eerder gebruikt om er “thee” van te zetten dan rooibos. En ook dit kruid bevat enkele gezonde eigenschappen. Het schijnt ontspannend te werken en tegen huidirritaties. Het bevat net als rooibos nauwelijks looizuur en geen cafeļne.

 

Naast het feit dat er over Rooibos en Honeybush nog veel te schrijven is, is dat met kruiden helemaal. Wij verkopen een aantal losse kruiden. De meest belangrijke eigenschappen hebben we erbij vermeld. Indien u meer wilt weten over kruiden, Honeybush of Rooibos, kunt u ons daar altijd een email over sturen.

 

 

Cafeļne

Thee bevat net als koffie cafeļne. Een kopje groene thee bevat gemiddeld 8,36 mg cafeļne, oolong 12,55 mg en zwarte thee 25 – 110 mg cafeļne. Het verschil tussen de cafeļne die in koffie zit met de cafeļne die in thee zit, is dat de cafeļne in koffie snel opgenomen wordt in het bloed en dat de cafeļne in thee langzaam wordt opgenomen door de polyfenolen die erin zit. (De polyfenolische verbindingen worden vaak ten onrechte looizuren genoemd) Hierdoor treed het effect van de cafeļne minder snel op, maar houdt langer aan, waardoor thee verfrissender en versterkender is dan koffie. De cafeļne in thee kan uw concentratie, alertheid en nauwkeurigheid vergroten, de smaak- en reukzin versterken, het stimuleert de spijsverteringssappen en de stofwisseling inclusief lever en nieren.

 

Thee is een geheel natuurlijk product zonder kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen en bevat vrijwel geen calorieėn.

Omdat thee van nature fluoride bevat, helpt het je gebit en mondholte gezond te houden.

De consumptie van zowel groene als zwarte thee kan de kans op met name long-, darm- en huidkanker verkleinen. (Zo wijst recent onderzoek bij dieren uit.) Verschillende recente onderzoeken wijzen op mogelijke werkingen tegen hartziekten, beroertes en trombose. Ook denkt men dat de polyfenolen in thee de opname van cholesterol in het bloed helpen voorkomen en de vorming van bloedstolsels tegengaan.

 

Bladbenaming

Je ziet vaak achter de naam van thee allerlei afkortingen staan. Waar vertellen die letters ons  nu eigenlijk? Om de kwaliteit van thee te benoemen heeft men voor de verschillende bladklassen categorieėn bedacht die met letters aangegeven worden. Wij hebben ze nog even voor u op een rijtje gezet.

 

P                                Pekoe

Bestaat uit kortere, wat grovere blaadjes dan de OP

OP                            Orange Pekoe

Dit bevat lange, puntige bladeren die groter zijn dan die van FOP en geoogst zijn toen de bovenste blaadjes net opengingen. OP bevat zelden “puntjes”.

FOP                          Flowery Orange Pekoe

Thee die wordt gemaakt van de bladtop en de twee bovenste blaadjes van elke loot. Fijne, malse, jonge blaadjes, gerold met de juiste hoeveelheid puntjes, de fijne uiteinden van de knoppen, die kwaliteit verzekeren.

GFOP                    Golden Flowery Orange Pekoe

Dit is een FOP met “gouden puntjes”, de uiteinden van de goudgele knoppen.

TGFOP                Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

Dit is een FOP met veel gouden puntjes.

FTGFOP                 Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

Dit is FOP van bijzonder goede kwaliteit.

SFTGFOP              Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

De allerbeste FOP.

FP                             Flowery Pekoe

De bladeren worden tot bolletjes gerold.

PS                             Pekoe Souchong

Bestaat uit kortere, grovere blaadjes dan P.

S                                Souchong

Grote bladeren worden in de lengte gerold, waardoor er grove, rafelige stukken ontstaan. Deze naam wordt vaak gebruikt voor Chinese gerookte theeėn.

B                               Broken

Gebroken Thee. Als er in de afkorting een B staat, wil dat zeggen dat deze thee een gebroken thee is. (zijn kleinere blaadjes dan de bladthee)

F                                Fannings/Fines

Stofthee of gruisthee. Dit zijn de allerkleinste / fijnste ziftels, die nuttig zijn voor het maken van theezakjes. Ze moeten namelijk snel kunnen trekken.

                                  Meestal staat de letter aan het eind van de afkorting.