‘t Theetuintje

Domeinnaam is te koop   Interesse??? Stuur een EMAIL

Informatie over Thee

 

 

 

 

 

De zeefjes.

Wanneer u thee gaat zetten met losse thee heeft u hier zetgerei voor nodig.
Er zijn verschillende mogelijkheden, maar een van de handigste methoden is het zetten met een zeefje.

Er zijn verschillende zeefjes op de markt, waarvan de mooiste van zilver of chroom zijn.
Als advies geven wij u om geen thee-ei of zeefje van aluminium aan te schaffen omdat de kans bestaat dat uw thee de smaak van het ei overneemt. De door ons verkochte thee-eitjes zijn van RVS.

Hoeveel thee heb ik nu nodig?
Bij het zetten van een kop thee heeft u slechts een theelepeltje losse thee nodig. Uit 100 gram thee haalt u zo ongeveer 40 kopjes overheerlijke thee. Indien u een pot van een liter wilt zetten, dan adviseren wij 10 a 15 gram. Of beter gezegd voor ieder kopje wat u uit de pot haalt een theelepeltje, en eentje extra voor de pot zelf.

Temperatuur van het theewater.

Thee word van oorsprong heet gedronken, niet warm. Bij groene thee gaat dit verhaal echter niet op. De ideale temperatuur van groene thee is 70 graden Celcius. Groene thee wordt vaak als bitter ervaren waardoor mensen hem vaak te kort laten trekken. Dit is echter niet juist. U kunt het beste de advies trektijd aan houden en letten op de juiste tempratuur. Wanneer de temperatuur goed is wordt de thee niet bitter.  Laat het water niet te lang doorkoken, want dan verdwijnt de lucht uit het water, welke de kwaliteit van thee weer aantast.

Het zetten van een pot thee.

Vul de waterkoker met vers schoon leidingwater (of beter nog met Spa Reine) en breng deze aan de kook. Spoel de pot om met kokend water, zodat u de pot èn schoonspoelt èn voorverwarmd. Doe vervolgens de juiste hoeveelheid thee in de pot. (1 theelepel per kopje en voor een pot doet u er één extra in.) Schenk dan het kokende water in de pot. (Let op iedere thee heeft een bepaalde zettemperatuur.) Laat de thee een aantal minuten trekken, maar ga zeker niet hengelen! De thee is immers toch te heet om gedronken te worden. Als u de thee de tijd geeft om optimaal te trekken, krijgt het de tijd om het water de optimale kleur, geur en smaak te geven.

 

Hieronder hebben we de trektijden en temperatuur per groep in een schema neergezet.

 

Naam

Trektijd

Temperatuur

Zwarte Thee

2 – 4 min

100 graden

Groene Thee

2 – 3 min

70 – 90 graden

Rooibos

5 – 10 min

100

Rooibos Groen

5 – 10 min

100

Pu Ehr

3 – 5 min

100

Rode Thee

5 – 10 min

100

Turkse appelthee

8 – 10 min

100

Honeybush

5 – 10 min

100

Kruiden

5 – 10 min

100

 

 

Welke thee is nu lekker bij welk gerecht?

Thee kan op ieder moment van de dag gedronken worden. Maar zeker ook bij de maaltijd. Niet alleen bij het ontbijt, wat vele van ons gewend zijn te drinken, maar vooral ook bij de avond maaltijd! Dit vaak als goed alternatief voor wijn. Een goede thee is voor wat betreft kwaliteit en genot zeker goed te vergelijken met wijn. Wij hebben voor u enkele thee suggesties op een rij gezet voor enkele maaltijden.

 

Ontbijt

Yunnan, Assam, Ceylon, Darjeerling

Vis

Oolong, gerookte thee, earl grey, darjeeling,groene thee

Vlees en wild

Earl grey, lapsang souchong, jasmijn

Gevogelte

Darjeeling, oolong, jasmijn, Darjeeling

Gekruid voedsel

Jasmijn, lapsang souchong, Ceylon, groene thee,oolong

Kaassoorten

Lapsang souchong, earl grey, groene thee

 

Zoals u ziet, zijn er vele overlappingen. Maar probeert u het eens en ervaar zelf hoe goed thee bij iedere maaltijd past. Tot slot hebben wij nog een tip voor u: zet eens een China Rose thee en laat deze afkoelen. Drink deze op kamer temperatuur! Heerlijk, eerlijk waar!

 

De informatie die wij hier hebben neergezet is met grootst mogelijke aandacht en zorgvuldigheid neergezet. Onze informatie hebben wij uit encyclopedieën, boeken, het koffie en thee informatie bureau (www.koffiethee.nl) en onze eigen ervaring. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het zijn dat er onwaarheden vermeld staan. Indien u iets gelezen heeft waarvan u van mening bent, dat dit niet klopt, of als u iets mist in dit verhaal, of heeft u een andere vraag, neemt u dan alstublieft contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Laatst gewijzigd april 2006